torstai 13. maaliskuuta 2014

Lempimusikaalit - Favourite Musicals

Ensimmäistä lukuunottamatta minulla ei oikeastaan ole järjestystä näille. 

The Phantom of the Opera (1986)
Säveltäjä: Andrew Lloyd Webber
Ensimmäinen musikaali, johon todella tykästyin ja se on edelleen lempimusikaalini. Musiikki on mielestäni upea, en edes pysty valitsemaan lempikappaletta. Vaikka olen nähnyt Phantomin livenä Lontoossa kahdesti, on 25-vuotisjuhlakonsertti, joka on saatavana DVD:llä, mielestäni kaikkein paras versio.

Wicked (2003)
Säveltäjä: Stephen Schwartz
Kappale: Defying Gravity
Musikaali kertoo Ihmemaa Ozin ja sen henkilöiden taustatarinaa. Tämä on katsotuin musikaalini ja olen nähnyt sen 12 kertaa. Wicked on mielestäni todella inspiroiva ja sen ympärillä pyörivästä fanijoukosta olen löytänyt sen verran monta samanhenkistä kaveria, että musikaali tulee katsottua uudelleen ja uudelleen.

Chess (1986)
Säveltäjät: Benny Anderson ja Björn Ulvaeus
Kappale: Endgame ja Someone Else's Story
Amerikka ja Neuvostoliitto joutuvat vastatusten shakin maailmanmestaruuskisoissa kylmän sodan aikaan. Chess ei alunperin menestynyt kovin hyvin ja sen musikaalille poikkeuksellisen monimutkaista juonta muunneltiin kovalla kädellä moneen otteeseen osittain poliittisistakin syistä. Sittemmin siitä on kuitenkin tullut suositumpi. Kiinnostuneille Chess in Concert (2008), joka on saatavissa DVD:llä, on katsomisen arvoinen.

The Producers (2001)
Säveltäjä: Mel Brooks
Kappale: Springtime for Hitler
Yleensä suosin juuri musikaaleja joissa on hyvä juoni ja The Producers on juuri sellainen. Tässä komediassa Broadway tuottaja ja hänen kirjanpitäjänsä keksivät, että musikaalilla joka floppaa voi tienata enemmän rahaa kuin menestyvällä musikaalilla ja asettavat tavoitteekseen tuottaa huonoimman musikaalin ikinä. Katsomisen arvoinen elokuvaversio vuodelta 2005 on Broadway version kanssa todella samankaltainen.

Sweeney Todd (1979)
Säveltäjä: Stephen Sondheim
Kappale: The Worst Pies in London
Tom Burtonin ohjaama, tähän musikaaliin perustuva elokuva on mielestäni oikein kelpo versio, vaikka Imelda Staunton viimeisimmässä Lontoon teatteriversiossa esittikin Mrs Lovettia verrattomasti. Musiikki on Sondheimia huipussaan. Teknisesti Sweeney on haastava ja sen vuoksi aina mielenkiintoinen livenä.

Muita lemppareita (vuosi, säveltäjä sekä oma lempikappale(et) merkitty):
Les Misérables (1985) - Claude-Michel Schönberg - Red & Black
Legally Blonde (2007) - Nell Benjamin & Laurence O'Keefe - There! Right There!, Ireland
Jekyll & Hyde (1990) - Frank Wildhorn - Bring on the Men
My Fair Lady (1956) - Frederick Lowe - On the Street Where You Live
Finian's Rainbow (1947) - Burton Lane - How Are Things in Glocca Morra?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti